Kind ontvoerd op Réunion door vermoedelijke sekteleden
SAINT-DENIS-DE-LA REUNION - Op het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan zijn zaterdag drie lieden in voorlopige hechtenis geplaatst in het kader van het onderzoek naar de ontvoering van een 12-jarig kind door vermoedelijke sekteleden.
De goeroe van de sekte werd in 2006 veroordeeld voor de verkrachting van een 13-jarige jongen en is momenteel voortvluchtig. De sekte vereert de maagd Maria. Alexandre werd vrijdagavond ontvoerd in het appartement van zijn ouders in het centrum van Saint-Denis.

Volgens zijn moeder zijn vier gemaskerde mannen bij haar binnengevallen en hebben zij haar gekneveld in afwachting dat de jongen zou terugkomen van een wandeling.

Toen Alexandre thuiskwam in het gezelschap van zijn oom, hebben de daders de oom geslagen. Daarop namen ze het kind mee in een wagen, die ’s nacht uitgebrand werd teruggevonden aan de westkust van het eiland.

Volgens de viceprocureur van de Republiek van Saint-Denis, Dominique Audureau, spitste het onderzoek zich van meet af aan toe op een 'katholieke' sekte waarvan de goeroe, de 25-jarige Juliano Verbard, in 2006 bij verstek werd veroordeeld tot 15 jaar opsluiting voor de verkrachting van een 13-jarige jongen, wiens ouders lid waren van de sekte.

Sindsdien wordt er gezocht naar de goeroe en werden verschillende medeplichtigen opgepakt.

Een van de lieden die zaterdag werden opgepakt, had de wagen gehuurd die uitgebrand is teruggevonden. Een tweede was een sektelid en de derde die werd ingerekend, is de eigenaar van een andere wagen, die de ontvoerders hebben gebruikt nadat de eerste auto in vlammen was opgegaan.

De drie mannen zitten in voorlopige hechtenis in het centrale commissariaat in Saint-Denis.

Zaterdag zijn de hele dag een beetje overal op het eiland politiemannen en rijkswachters ingezet om wegcontroles en huiszoekingen uit te voeren om de jonge Alexander terug te vinden.

De staatssecretaris voor Overzeese Gebieden, Christian Estrosi, heeft de moeder van het slachtoffer gebeld, onder meer om haar mee te delen dat een beroep werd gedaan op Interpol opdat 'het kind Réunion niet zou kunnen verlaten'.

De sekte 'Coeur douloureux et immaculé de Marie' (Maria’s onbevlekt hart vol leed) werd in 2001 gesticht door Verbard, die toen 19 jaar was. Zijn aanhangers moesten hem 'kleine lelie van liefde noemen'. Die naam was hem gegeven door de maagd Maria, toen die aan hem was verschenen, zo beweerde hij.

Volgens de moeder van Alexandre is er één iemand uit hun familie lid van de sekte. Alexandre werd op 9 juli al eens voor één nacht ontvoerd. Toen werd hij de volgende dag gezond en wel teruggevonden. Hij vertelde toen aan zijn ouders dat zijn ontvoerders hem 'een talisman wilden geven om zijn familie te beschermen' en dat hij naar een nachtmis was gegaan. 'Ze wilden hem indoctrineren', zei zijn moeder.