BRUSSEL - De lokale politie heeft zaterdagmorgen een man opgepakt die het gebouw van de Rwandese ambassade in Brussel had beklad met rode verf. Het gaat om een 47-jarige man van Rwandese afkomst die als wetenschappelijk onderzoeker in de fysica werkt op de UCL (Université Catholique de Louvain-la-Neuve). Dat meldt het parket van Brussel.
De man zou tijdens de Rwandese genocide zijn moeder en nog enkele andere familieleden hebben verloren. Met zijn actie wilde hij zijn ongenoegen uiten over de manier waarop de Rwandese overheid de ware toedracht van de feiten, en in het bijzonder de moord op zijn familieleden, onderzoekt.

De dader had zelf op voorhand de ambassade telefonisch verwittigd. De veiligheidsdienst stond hem op te wachten, maar kon niet verhinderen dat de wetenschapper de muur bespatte met rode verf, die volgens hem het bloed symboliseert van de slachtoffers van de volkerenmoord.

De man werd ter beschikking gesteld van het parket van Brussel maar na ondervraging vrijgelaten. Er werd wel een proces-verbaal opgesteld. Volgens de parketwoordvoerder is de dader niet aan zijn proefstuk toe. Hij werd al enkele keren opgepakt voor dezelfde feiten aan dezelfde ambassade.