TRIPOLI - De zoon van de Libische leider Moamar Kadhafi, Seif al-Islam, heeft zaterdag gezegd dat het wapencontract dat door Libië is afgesloten met een filiaal van de Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensiegroep EADS, 'geen tegenprestatie' was voor de recente vrijlating van de Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts.
'Het wapencontract dat is ondertekend tussen Libië en Frankrijk, is geen tegenprestatie in ruil voor de vrijlating van de verpleegsters', verklaarde hij. 'Ik heb de vrijlating van de verpleegsters en de aankoop van Milan antitank-raketten niet met elkaar in verband gebracht', stelde Seif Al-Islam.

Daarmee verwees hij naar zijn onderhoud met de Franse krant Le Monde van woensdag, waarin hij onthulde dat zijn land een wapendeal had gesloten met Frankrijk. 'Het is onaanvaardbaar dat zo’n humanitaire zaak deel zou uitmaken van een ruiloperatie', zei hij.

Seif Al-Islam voegde eraan toe dat de onderhandelingen voor het wapencontract 'meer dan 18 maanden geleden zijn begonnen'. '