Bertagnolli verpest feestje Quickstep-Innergetic
De Italiaan Leonardo Bertagnolli (Liquigas) heeft de Clasica San Sebastian gewonnen. In een sprint met twee was hij te sterk voor de Spanjaard Juan Manuel Garate, die voor het Belgische Quickstep-Innergetic uitkomt. Onze landgenoot Jurgen Van De Walle reed lange tijd in de aanval, maar werd op de laatste beklimming gegrepen door het groepje met favorieten.
Het werd een van de snelste Clasica's ooit. Alleen de editie van 1999, met Francesco Casagrande als winnaar, haalde een nog sneller gemiddelde. Toen 43,742 km per uur, nu 43,172.

De wedstrijd brak na 20 kilometer open op de Alto de Orio, de eerste van zes beklimmingen op het 225 kilometer lange parcours. Een kopgroep van 23 renners - met daarbij de Belg Jurgen Van De Walle - kon meer dan 170 kilometer voor het peloton uitrijden.

Op de beruchte Alto de Jaizkibel werd de kopgroep uitgedund en op de top, die op 32 kilometer van de streep ligt, bleven slechts drie vluchters over: Van De Walle, Michael Albasini en José Luis Arrieta. Het groepje met favorieten volgde toen op een minuut.

Op de laatste beklimming van de dag, de Alto de Gurutze, werden ook de drie overlevenden van de vroege vlucht gegrepen. Het woord was aan de grote namen.

Opnieuw Liquigas

Topfavoriet Alejandro Valverde probeerde enkele keren weg te rijden, maar het waren uiteindelijk de Spanjaard Juan Manuel Garate en de Italiaan Bertagnolli die de beslissende kloof sloegen. In de sprint met tweede kende Bertagnolli geen moeite met Garate. Valverde was enkele seconden later de snelste van een kleine groep. Hij hield onder meer Ballan, Barredo, Astarloza en Sastre achter zich. Van De Walle finishte als eerste Belg op de 24e plaats.

Het is de achtste profzege voor Bertagnolli, de eerste dit seizoen. Voor Liquigas was het de tweede overwinning van het jaar in een eendagskoers voor de ProTour. Eerder won de ProTour-leider Tour Danilo Di Luca Luik-Bastenaken-Luik.

Top tien:

1. Leonardo Bertagnolli (Ita)
2. Juan Manuel Garate (Spa) z.t.
3. Alejandro Valverde (Spa) op 18"
4. Alessandro Ballan (Ita) z.t.
5. Carlos Barredo (Spa) z.t.
6. Mikel Astarloza (Spa) z.t.
7. Carlos Sastre (Spa) z.t.
8. Inigo Landaluze (Spa) z.t.
9. Xavier Florencio (Spa) z.t.
10. Giovanni Visconti (Ita)