LONDEN - Duizenden Britten steunen een petitie voor de vroegtijdige vrijlating van de legendarische treinrover Ronnie Biggs, zo hebben de advocaten van de 77-jarige ernstig zieke man bekendgemaakt.
Bijna 7.000 mensen hebben zich in een brief uitgesproken voor genadeverlening door koningin Elisabeth II uit 'medelijden'. De raadslieden zullen een desbetreffend verzoek indienen bij het ministerie van Justitie.

Veroordeeld tot dertig jaar werd Biggs begin juli overgebracht van de zwaar beveiligde gevangenis van Belmarsh naar een gewone strafinrichting in Norwich omdat hij volgens de bevoegde autoriteiten lijdt aan beroertes.

Ook Mike Biggs, de zoon van de gedetineerde, wil dat zijn vader vervroegd vrijkomt: 'Mijn vader kan bijna niet meer stappen of spreken. Hij kan niet alleen meer eten, drinken, lezen of schrijven, maar toch geldt hij nog steeds als een gevaar voor de samenleving'.

Biggs geldt als een van de kopstukken van de spectaculaire overval in augustus 1963 op de nachttrein van Glasgow naar Londen. Vijftien gangsters ontkwamen toen met postzakken waarin geld zat voor een huidige waarde van zowat vijftig miljoen euro. Waar de buit is gebleven is nog niet helemaal duidelijk.

De meeste rovers werden kort nadien ingerekend. Na vijftien maanden kon Biggs ontsnappen uit de gevangenis. In Parijs liet hij zijn aangezicht veranderen en dan vluchtte hij via Australië naar Brazilië.

Na een beroerte keerde hij in 2001 op 71-jarige leeftijd naar Groot-Brittannië terug en gaf hij zich aan bij de justitie.