De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft een investering van 3,6 miljard dollar (2,6 miljard euro) aangekondigd voor de verstedelijking en zuivering van de favelas (krotwijken) van Brasilia en twaalf andere regio’s.
Het geld is afkomstig uit het programma voor de versnelling van de economische groei (PAC). Dat is een publiek en privaat investeringsplan dat in januari door de regering werd aangekondigd.

'We gaan asfalt, verlichting en ontspanningsruimten aanbrengen om het lijden van miljoenen Brazilianen te verlichten die in die bepaalde zones leven', zei president Lula vrijdag.

Begin juli zei de Braziliaanse president al dat hij de concurrentie wilde aangaan met de malafide organisaties in de meest gewelddadige favelas van Rio de Janeiro. Daar trekt hij 1,9 miljard dollar voor uit.

De prioriteiten van die opdracht gaan uit naar een geheel van favelas in het noorden van Rio, het Complexo do Alemao. In die regio kwamen eind juni nog negentien mensen om het leven bij een operatie van de politie tegen drugsdealers. Deze zone krijgt 250 miljoen dollar.

In totaal telt alleen de stad Rio al 752 favelas, waar meer dan 1,5 miljoen mensen wonen. Het gaat om 20 procent van de bevolking van de stad. In Sao Paulo leeft ongeveer een op de zes in een wijk met kortwoningen.