Filerecord in Frankrijk verbroken
Op de Europese wegen heeft zaterdag ruim duizend kilometer file gestaan. Vooral in Frankrijk was het aanschuiven geblazen: het wisselweekend leverde er een record van zowat 850 kilometer file op. Dat melden de automobilistenverenigingen VAB en Touring.
Het verkeer naar de Belgische kust kende geen uitzonderlijke problemen. Zaterdag stond als 'zwarte dag' genoteerd voor vertrekkende vakantiegangers in Frankrijk. De terugkeer kreeg de kleur 'rood'. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland gold het alarm 'rood' voor zowel vertrek als terugkeer.

VAB telde zaterdag rond de middag 842 km file op de Franse wegen en sprak van een 'recordfile'. Volgens VAB werd het record van 731 kilometer, daterend van 3 augustus 2002, verbroken. Touring sprak van een filelengte 'die in jaren niet meer is voorgekomen'.

Vooral in de Rhônevallei (200 km) en aan de Atlantische kust (150 km) moest er worden aangeschoven. Even voor de middag liep het verlies van tijd op weg naar Spanje op tot meer dan 4 uur, aldus VAB. In de loop van de namiddag liep de lengte van de files geleidelijk aan terug. Rond 17 uur stond er in Frankrijk nog 470 km file.

In Duitsland stond er zaterdag tot 250 km file. 'Dat is niet uitzonderlijk', zegt Jan Van Bellingen, de woordvoerder van Touring Reisinfo. Vanaf 11 uur vormden zich rond München ook de eerste terugkeerfiles.

In Zwitserland was het vooral aanschuiven aan de St-Gothardtunnel, zowel richting zuiden als richting noorden. Vooral de terugkeer kende hier problemen, met wachttijden tot 2,5 uur.

In Oostenrijk was het tot 4 uur aanschuiven aan de Tauerntunnel. De problemen daar raakten in de loop van de namiddag opgelost, aldus Touring.

Op de Belgische wegen viel de drukte richting kust al bij al goed mee. 'Vrijdag vertrokken al veel mensen richting strand en verliep het verkeer gespreid. Zaterdag was het al voor 9 uur druk. Er stond in de loop van de dag file tussen Zwijnaarde en Drongen, maar dat is niet uitzonderlijk', zegt Van Bellingen.

Het ergste leed voor zaterdag is voorbij, al waarschuwt VAB dat er ’s avonds, bij de terugkeer van de dagjestoeristen naar huis in de verschillende landen, nog files kunnen ontstaan.

Zondag zal het op de Europese wegen ook druk zijn, maar behalve wat stremmingen verwacht Touring dat vakantiegangers ongeveer filevrij zullen kunnen rijden. 'Tenzij er ongevallen gebeuren natuurlijk', verduidelijkt Van Bellingen.

Van de Belgische kust naar het binnenland zouden er wel files kunnen ontstaan. Touring en VAB verwachten moeilijkheden vanaf de late namiddag en waarschuwen dat de files tot laat ’s avonds kunnen duren.