Maas zwaar vervuild door pesticiden
Het visverbod in de Maas, tussen Seraing en de Belgisch-Nederlandse grens, blijft van kracht en dat tot nader order. Die veiligheidsmaatregel werd vrijdag genomen door de Waalse minister van Leefmilieu Benoît Lutgen nadat in de Maas vervuiling was vastgesteld.
Zwemmen of andere watersportactiviteiten in de Maas zijn intussen niet verboden. Alleen het eten van besmette vis zou problemen kunnen opleveren.

Begin deze week was er een massale vissterfte in de buurt van Ougrée. De vervuiling zou afkomstig zijn van een bedrijf dat pesticiden maakt. Dat bedrijf loosde het per ongeluk 80 kilogram van twee soorten onkruidverdelger in de Maas. Het wachtte twee dagen voor het het nieuws bekendmaakte.'Niet rampzalig'

Het Waalse ministerie van Leefmilieu wacht nog op de resultaten van analyses van waterstalen van de Maas en het Albertkanaal die momenteel worden uitgevoerd. Volgens Marc Gilliquet, directeur van de Division de la Police de l’Environnement (DPE) in Luik, heeft het bedrijf Chimac-Agriphar gepreciseerd dat er twee giftige producten in de Maas zijn terechtgekomen: ongeveer 64 kilo chloorpyrifos en ongeveer 12 kilogram cypermethrin. Dat zijn twee grondstoffen om insecticiden te maken.

Volgens Gilliquet is de vervuiling 'niet te verwaarlozen, maar ook niet rampzalig, aangezien de Maas een zeer hoog debiet kent en in grote mate zelf kan corrigeren. Normaal gezien verzwakken en verdunnen die producten vanzelf.'

Volgens Gilliquet is het moeilijk om te tellen hoeveel vissen zijn gestorven door de vervuiling. Volgens de visserijdiensten heeft de vervuiling voor tussen de 20 en 25 ton dode vissen gezorgd. In de Maas zwemmen vooral 'witte' vissen, zoals de baars en de voorn.