JERUZALEM - Een bomaanslag in een bus in het noorden van Israël heeft zondagochtend aan tien mensen het leven gekost. Meer dan veertig zijn gewond geraakt, van wie twintig ernstig. Dit heeft de BBC gemeld.
De propvolle bus van lijn 361, die van de kustplaats Haifa naar Safed op weg was, stond op een parkeerplaats nabij het voor joden heilige graf van rabbijn Simeon Bar Yohai, drie kilometer van het centrum van de stad Safed. Meters in de omtrek lagen volgens een brandweerman verminkte lichamen, kapotte legeruniformen en tassen.

Zondagochtend is voor Israëliërs het begin van een nieuwe werkweek. In de bus zaten veel soldaten die na het weekeinde naar hun basis op weg waren.

Het gaat om een zelfmoordaanslag, maar de politie weet nog niet, of de dader zich in de bus bevond of zich bij de bus heeft opgeblazen.

Een anonieme man heeft in een telefoontje aan het Franse persbureau AFP namens de militaire vleugel van de radicale islamitische beweging Hamas de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Volgens de verklaring heeft een man zich in de bus opgeblazen. De leider van de militaire vleugel, Salah Shehada, werd ruim een week geleden bij een Israëlische raketaanval gedood.

De woordvoerder van de Israëlische regering zei in een reactie dat de strijd tegen Palestijnse terreurorganisaties "zonder mededogen" doorgaat. "Het is een strijd van lange adem die wij zullen voeren om die organisaties te bewijzen dat zij er niet in zullen slagen om onze vastbeslotenheid te ondermijnen deze plaag te overwinnen", aldus de woordvoerder. Alle geplande vergaderingen met de Palestijnen zijn afgelast.

De Palestijnse Autoriteit veroordeelde de aanslag, maar stelde de Israëlische regering voor de golf van geweld in het Midden-Oosten verantwoordelijk. Door veel mensen gevangen te zetten, onderdrukkende maatregelen te nemen en huizen te verwoesten in de steden Nabloes en Jenin schept de regering-Sharon volgens de Autoriteit het klimaat voor voortzetting van "deze serie van moordpartijen".

De Amerikaanse president George Bush riep naar aanleiding van de aanslag alle landen op een einde te maken aan de tegen Israël gerichte terreuracties. Hij zei "bedroefd" te zijn door de nieuwe terreurdaad in de joodse staat.

Woensdag kwamen zeven mensen om door een bomaanslag in de kantine van de Hebreeuwse Universiteit op de Scopus-berg in Jeruzalem. Ook de verantwoordelijkheid voor deze aanslag werd door de militaire vleugel van Hamas opgeëist.