Fabian Cancellara (Saxo Bank) heeft zijn favorietenrol in de openingstijdrit van de Ronde van Frankrijk meer dan waargemaakt. De Zwitser deed over 15,5 kilometer 18 seconden beter dan Alberto Contador, die zich de beste toonde van de kanshebbers op de eindzege. Astana was de ploeg van de dag, met vier renners in de top 10.
Lance Armstrong, die al heel vroeg op de dag gestart was, werd tiende in de straten van Monaco. Naast Contador deden ook ploegmaats Klöden (4de) en Leipheimer (6de) beter dan de zevenvoudige Tourwinnaar.

Tijdritspecialist Bradley Wiggins was derde, op 19 seconden. De Australiër Cadel Evans, kopman van Silence-Lotto, finishte als vijfde op 23 seconden van Cancellara.

Denis Menchov was de grote verliezer van de openingsdag. De winnaar van de Giro werd ingehaald door Cancellara, die anderhalve minuut na hem gestart was. Menchov werd uiteindelijk 53ste op 1:31, nog 5 seconden beter dan de Luxemburger Fränk Schleck die eveneens ontgoochelde.

Maxime Monfort was eerste Belg op een 24ste plaats, op 1'10 van de winnaar. Jurgen Van den Broeck was 25ste, één seconde trager dan Monfort.

Belgisch kampioen tijdrijden Stijn Devolder stelde teleur. Hij reed een mindere tijd dan ploegmaat Tom Boonen.

In de tijdrit zat één helling van vierde categorie. Contador reed daar het snelst naar boven, en start zondag in de bolletjestrui. De witte jongerentrui is voor de Tsjech Roman Kreuziger (Liquigas), die 7de werd in de tijdrit. Cancellara pakt naast de gele ook de groene trui.

Het is de derde keer dat Cancellara de proloog van de Tour de France wint, na 2004 en 2007. In 2007 won hij ook nog de rit met aankomst in Compiègne. Het is zijn tiende gele trui.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in