LONDEN - Enkelen van de acht gearresteerde terreurverdachten waren door de Britse geheime dienst MI5 reeds voor de mislukte aanslagen van Londen en Glasgow gekend.
De inlichtingendienst had gegevens over enkelen van hen in de databank, berichtten de Britse media woensdag eensluidend. Nu ervan uitgegaan wordt dat alle hoofdverdachten zijn geklist, overwegen de veiligheidsdiensten volgens de BBC het terreuralarm terug te brengen tot de tweede hoogste fase.

De Daily Telegraph schreef onder aanhaling van regeringskringen dat geen van de verdachten in verband met de plannen voor de aanslagen was gebracht. Volgens de Daily Mail waren vier verdachten door de geheime dienst gekend, maar ze werden niet meer gevolgd omdat ze geen 'topprioriteit' hadden. Ze waren de agenten in het oog gesprongen omdat ze 'contacten' hadden met mensen die onder observatie stonden.

Tot nog toe zijn zeven mannen en een vrouw na de ontdekking van de bomauto's in Londen en de mislukte aanslag in Glasgow in hechtenis genomen. Allen zouden als arts, student geneeskunde of laborant voor de Britse gezondheidsdienst gewerkt hebben. De twee mannen, die dinsdag echter in het Noordwest-Engelse Blackburn werden opgepakt, worden niet meer verdacht van terrorisme, aldus de politie.