BRUSSEL - Artsen van het Erasmus-ziekenhuis in Anderlecht hebben vandaag een hersenoperatie uitgevoerd met een beeldvorming ,,die een beetje als een GPS'' werkt, aldus professor Marc Levivier. ,,Een wereldprimeur'', garanderen de ontwikkelaars van de technologie.
Levivier gebruikte voor de eerste keer beeldvorming door middel van magnetische resonantie (MRI of Magnetische Resonantie Imaging) via een microscoop om een hersentumor te behandelen.

De nieuwe technologie werd door neurochirurgen en biomedische ingenieurs van het Erasmus-ziekenhuis en de universiteit van Luik ontwikkeld, in samenwerking met de Amerikaanse multinational Medtronic. Dit bedrijf verkoopt het nieuwe toestel dat gedurende de operatie MRI-beelden geeft.

Wanneer een schedel geopend wordt, veranderen alle anatomische onderdelen. Er is verlies van vloeistof, de patiënt is verdoofd, enz. Tijdens een operatie bewegen de interne structuren en evolueert de druk op de hersenen, zo legt Levivier uit. Met de nieuwe beelden kan de neurochirurg zijn ingreep bijsturen in functie van de ,,nieuwe'' situatie.

Voor, tijdens en na de hersenoperatie ligt het hoofd van de patiënt bij de magneet van het nieuwe toestel, dat de beelden maakt en geïsoleerd is met een mobiel afschermingssysteem.