Tom Boonen opnieuw de snelste
Foto: rr
Tweede massaspurt in de Tour en tweede overwinning op rij ook voor Tom Boonen. En dat in Tours, dé spurtersplaats bij uitstek. Voor wie er nog aan mocht twijfelen: de beer van de klassiekers is ook de snelste van het Tourpeloton.

Het groen zit nu al een stuk steviger om Boonens schouders, want Robbie McEwen werd wegens het plaatsen van enkele kopstoten naar Stuart O’Grady door de jury gedeklasseerd. Dat kan de Australiër zuur opbreken in de eindafrekening voor de groene trui. 26 punten verliezen is niet niks. O’Grady volgt in het puntenklassement nu al op twintig punten van Boonen. David Zabriskie bleef uiteraard leider in de algemene stand.

De tweede massaspurt op rij was jammer voor Erik Dekker, minder dan een jaar geleden op dezelfde plek nog winnaar van Parijs-Tours. Bijna 200 kilometer sloofde hij zich met Nicolas Portal en Rubens Bertogliati uit, maar op iets minder dan 3 km van de finish was hun ontsnapping voorbij. Geen vijfde Tourritzege dus voor de bijna 35-jarige Nederlander. Zijn enige troostprijs was de bolletjestrui van het bergklassement, die hij enkele dagen mag dragen.

,,Hij is de sterkste"

Voor Tom Boonen werd het op de Avenue de Grammont, waar hij enkele jaren geleden Parijs-Tours voor beloften won, al nummer vier in de Tour. ,,Ik heb mijn eigen spurt gereden en lang gewacht om er aan te beginnen, omdat ik wist hoe gevaarlijk het was om stil te vallen op deze kilometerslange laan", aldus Boonen achteraf.

,,Ik wachtte het ideale moment af zonder hulp van ploegmaats, liet Jaan Kirsipuu beginnen, die Thor Hushovd moest helpen, en begon tenslotte samen met McEwen aan de eindspurt. En dat ging zo gemakkelijk, mensen. Met elf tandjes achteraan duwde ik mijn grootste versnelling en ik had het gevoel dat ik nog groter kon. Ik trapte als ’t ware in de boter."

Wat Tom Boonen niet wilde zeggen, deed zijn manager Patrick Lefevere wel. ,,Nu mag hij zeggen, dat hij de sterkste is", aldus de zilvervos. ,,Zoals hij nu rijdt, moeten we ervan uitgaan dat hij het groen tot Parijs kan behouden. Want wees er zeker van dat zijn tegenstanders zich met de dag onbehaaglijker zullen gaan voelen. Wielrennen is zoals boksen. Elke keer dat je een tegenstander tegen de touwen kan slaan, gaat zowel zijn moreel als zijn fysiek naar beneden.

Uitslag

1. Tom Boonen (Bel/QST) de 212,5 km in 4u36:09 (gem. 46,2 km/u)
2. Peter Wrolich (Oos/GRL)
3. Stuart O’Grady (Aus/COF)
4. Bernhard Eisel (Oos/FDJ)
5. Allan Davis (Aus/LTY)
6. Robert Förster (Dui/GRL)
7. Magnus Backstedt (Zwe/LIQ)
8. Anthony Geslin (Fra/BOU)
9. Thor Hushovd (Noo/C.A)
10. Angelo Furlan (Ita/DVE)
11. Isaac Galvez (Spa/BAL)
12. Guido Trenti (VSt/QST)
13. Gianluca Bortolami (Ita/LAM)
14. Luciano Pagliarini (Bra/LIQ)
15. Daniel Becke (Dui/BAL)

Stand

1. David Zabriskie (VSt/CSC) in 8u48:31
2. Lance Armstrong (VSt/DIS) op 0:02
3. Laszlo Bodrogi (Hon/C.A) 0:47
4. Alexandre Vinokourov (Kaz/MOB) 0:53
5. George Hincapie (VSt/DIS) 0:57
6. Floyd Landis (VSt/PHO) 1:02
7. Fabian Cancellara (Zwi/FAS)
8. Jens Voigt (Dui/CSC) 1:04
9. Vladimir Karpets (Rus/BAL) 1:05
10. Igor Gonzalez de Galdeano (Spa/LIB) 1:06
11. Bobby Julich (VSt/CSC) 1:07
12. Jan Ullrich (Dui/MOB) 1:08
** 13. Tom Boonen (Bel/QST) 1:09
14. José Enrique Gutierrez (Spa/PHO) 1:12
15. Levi Leipheimer (VSt/GRL) 1:13