Chirac tapt anti-Britse moppen
V.l.n.r.: Gerhard Schröder, Vladimir Poetin en Jacques Chirac. Foto: epa
PARIJS - Tijdens een ontmoeting zondag in de buurt van het Russische Kaliningrad zou de Franse president, Jacques Chirac, de Duitse kanselier Gerhard Schröder en de Russische president Vladimir Poetin vermaakt hebben met anti-Britse grappen. Dat schrijft de Franse krant Libération vandaag.
,,De enige Britse bijdrage tot de Europese landbouw is de gekkekoeienziekte'', aldus Chirac volgens de krant. De Franse president, die blijkbaar in een opperbeste stemming verkeerde ondanks een dalende populariteit in zijn thuisland, vervolgde met: ,,Mensen die zo slecht koken, kun je onmogelijk vertrouwen. Met uitzondering van Finland is Groot-Brittannië het land waar je het afschuwelijkste eten op je bord krijgt.''

Chirac en de Britse eerste minister, Tony Blair, kwamen al enkele keren met elkaar in aanvaring. Het meest recente incident betrof de begroting van de EU. Chirac vroeg Groot-Brittannië zijn jaarlijkse EU-korting op te geven. Londen eiste dan weer dat de Unie schrapt in het landbouwsubsidieprogramma, waarvan Frankrijk het meest kan profiteren.

Tot slot voegde president Chirac er nog aan toe dat voormalig secretaris-generaal van de Navo Lord Robertson hem ooit een specialiteit uit Schotland (haggis?) liet proeven. ,,En toen zijn onze problemen met de Navo pas goed begonnen'', aldus Chirac.