LONDEN - Scotland Yard onderzoekt een nieuw mysterie: minstens 100 zwanen zijn de laatste tijd spoorloos uit de parken van Londen verdwenen. Volgens een Middeleeuws charter zijn de zwanen eigendom van de Queen.
,,Er zijn aanwijzingen dat de zwanen gestolen zijn'', zegt een woordvoerder van de politie in The Guardian. Scotland Yard heeft een sterk vermoeden dat de zwanen als voedsel werden gestolen. Vroeger gold de vogel immers als een delikatesse op de menukaart. De zwaan werd vroeger aan het hof in pepersaus opgediend.

De krant The Sun zou de dader, in tegenstelling tot Scotland Yard, al op het spoor zijn. De boulevardkrant schrijft vandaag op de voorpagina: "Ongevoelige asielzoeker barbecuet de zwanen van de koningin". De krant citeert het politieonderzoek: ,,Het is tragisch dat deze buitenlander onze tradities niet respecteert''.

Voorlopig heeft de politie nog niemand gearresteerd. Ze roept de bevolking op elke getuigenis in verband met de doefstallen van zwanen te melden. Iedereen die zwanen doodt of verwondt kan een boete van 5.000 Britse pond (ongeveer 7.000 euro) of een gevangenisstraf van 6 maanden krijgen.