SEOUL - Eenentwintig Noord-Koreaanse vluchtelingen zijn vrijdag in Seoel in Zuid-Korea aangekomen. Ze ontvluchtten hun land omdat het door honger geteisterd wordt. Dat hebben de Zuid-Koreaanse autoriteiten gemeld. Onder de vluchtelingen bevonden zich twee veertigers, die met een klein bootje de oversteek maakten.
De negentien anderen, vijf mannen, dertien vrouwen en een vierjarig meisje, werden eerder door de Zuid-Koreaanse ambassade in Peking en het Zuid-Koreaanse consulaat in Shanghai opgevangen. Van China trokken ze via de Filipijnen naar Zuid-Korea.

Voedsel- en energiegebrek lokken een almaar groter aantal Noord-Koreanen naar Zuid-Korea. De vluchtelingen hopen dat ze er asiel krijgen. Vorig jaar slaagden meer dan 1.000 Noord-Koreanen erin hun land te ontvluchten en naar Zuid-Korea te trekken. De Zuid-Koreaanse autoriteiten verlenen hen er eerste hulp. Velen kunnen er ook werken.

Sinds het einde van de oorlog tussen de Korea's zijn al meer dan 3.500 Noord-Koreanen uit hun land weggetrokken. Zij die naar Zuid-Korea trekken, mogen dat niet rechtstreeks doen. Ze worden enkel via China en de Filipijnen in het land toegelaten.