Noorse krant publiceert Mohammed-cartoon
Foto: rr
Het Noorse dagblad Adresseavisen heeft zich de woede op de hals gehaald van de moslimgemeenschap nadat het dinsdag een cartoon afdrukte die geïnterpreteerd kan worden als een Mohammed-cartoon.
Op de prent van tekenaar Jan O. Henriksen staat een exhibitionistische man met baard en tulband die een bomgordel draagt. De tekst op het t-shirt van de man luidt "Ik ben Mohammed en niemand durft mij af te beelden".

De Pakistaans-Noorse advocaat en politicus Abid Raja zegt woensdag in de krant Aftenposten dat moslims in het Midden-Oosten de bewuste prent zeker en vast als een belediging zullen aanzien.

De hoofdredacteur van Adresseavisen haast zich echter om te ontkennen dat het om een Mohammed-cartoon gaat. Volgens Arne Blix gaat het om een terroristenkarikatuur en is de prent een reactie op de bomaanslag op de Deense ambassade van afgelopen maandag in Islamabad. Daarbij kwamen negen mensen om het leven.

De aanslag in Islamabad werd nog niet opgeëist, maar is waarschijnlijk het werk van een aan Al-Qaeda-gelieerde organisatie. De terreurorganisatie riep in april op tot aanslagen tegen Deense diplomatieke doelen vanwege de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig