Saddams moreeis niet meer wat hij geweest is
Foto: rr
BAGDAD - Het moreel van Saddam Hoessein heeft een flinke knauw gekregen. Nu de ex-leider van Irak inziet dat hij van zeer ernstige oorlogsmisdaden wordt beschuldigd en zich daarvoor zal moeten verantwoorden voor een onpartijdige rechtbank, is er van zijn mentale veerkracht niet veel meer over. Dat althans is de overtuiging van Raid Juhi, het hoofd van het Speciale Tribunaal dat in Irak is opgezet om Saddam te berechten.
Saddam wordt sinds zijn gevangenname in december 2003 in een zwaarbewaakte Amerikaanse gevangenis in Bagdad vastgehouden. Een datum voor zijn proces is nog niet vastgesteld. Volgens Juhi begint het proces waarschijnlijk over hooguit twee maanden. Saddam en enkele andere leden van zijn voormalige regime zullen zich voor twaalf zaken, die allemaal levenslang of de doodstraf kunnen opleveren, moeten verantwoorden, zei Juhi.

Saddams advocaat Khalil al-Duleimi ontkende dat het moreel van zijn cliënt is aangetast. ,,De laatste keer dat ik Saddam heb gesproken was eind april en toen was hij in een zeer opgewekte stemming'', aldus Al-Duleimi.