KOPENHAGEN - Een meerderheid van 53 procent van de Denen wil dat het voor 27 september geplande referendum over de Europese grondwet doorgaat, ondanks het ferme `nee’ tegen de grondwet van de Fransen en de Nederlanders.
Van de ondervraagden vindt 31 procent dat het Deense referendum, na het `nee’ van Frankrijk en Nederland, moet worden afgeblazen. De overigen hebben geen mening.

Overigens wezen gisteren gepubliceerde peilingen uit dat de Denen nu in meerderheid tegen de Europese grondwet zijn. Alle peilingen geven een dramatische ommekeer in de Deense stellingname weer. Waren de Denen voor de referenda in Frankrijk en Nederland in grote meerderheid voor de grondwet, nu zijn ze duidelijk tegen of weten ze het niet meer zo zeker.

Volgens de peilingen zou nu tussen de 30 en 36 procent voor stemmen en tussen de 34 en 42 procent tegen. Ruim eenderde van de ondervraagden is in verwarring en weet het niet meer. Politiek wetenschapper Jörgen Nielsen van de universiteit van Kopenhagen sprak van een uiterst dramatische verandering. ,,Ik heb zoiets nog nooit eerder gezien.''