CD&V/N-VA heeft maar te kiezen
BRUSSEL - Volgens de laatste peiling van De Standaard en de VRT wordt de CD&V met 31,4 procent de grootste partij in Vlaanderen. De VLD, SP.A en het Vlaams Blok zijn aan elkaar gewaagd en schommelen rond de 20 procent. Op Europees vlak doet de CD&V het nog beter met 33,7 procent. Dat zal mee aan het Dehaene-effect te danken zijn. Die haalt als populairste politicus 48 procent van de stemmen. Freya Van den Bossche (SP.A) wipt verrassend over haar partijvoorzitter Steve Stevaert naar de tweede plaats.
In de laatste peiling van De Standaard en de VRT voor de verkiezingen blijft CD&V/N-VA klimmen. Het kartel laat de concurrentie ver achter zich en zit al over de 31 procent. SP.A/Spirit, dat wat achteruitgaat, ligt op meer dan 9 procentpunten. De VLD, die zich wat herpakt, ligt nog twee procentpunten verder.

De heropstanding van de VLD is een feit, al is ze nog erg voorzichtig. De liberalen moeten tegenwoordig al blij zijn dat ze boven de 20 procent geraken. Dit bevestigt trouwens de tendens van de vorige peiling. Toen daalde de VLD nog, maar de enquêtes die werden uitgevoerd na de uitspraak in het Blok-proces gaven een lichte klim aan. De weg naar de top is echter nog lang.

SP.A/Spirit maakt zich intussen officieel geen zorgen. Toch is ook dit kartel wat over zijn hoogtepunt heen in de peiling. De partij lijkt amper aanwezig in deze campagne en betaalt de prijs in een tanende aanhang. SP.A/Spirit verwacht echter veel van het congres van deze zondag waar een aantal zeer concrete eisen worden geformuleerd voor de volgende Vlaamse regering. Breekpunten haast. De partij maakt zich op voor een eindspurt en rekent op zijn populaire lijsttrekkers.

Ook het Blok valt wat terug, al is dat logisch. De vorige peiling vond plaats haast tegelijkertijd met het Blok-proces. Die partij stond toen in het middelpunt van de belangstelling. Met Groen! gaat het intussen steeds beter. De partij wipt vlot over de kiesdrempel.

De Standaard en de VRT peilden ook naar de Europese verkiezingen. Voor de meeste partijen is die uitslag hetzelfde als bij de Vlaamse verkiezingen. Behalve bij CD&V dat met Jean-Luc Dehaene als lijsttrekker nog hoger eindigt: 33,7 procent. Die winst gaat ten koste van het Blok. Blijkbaar hebben heel wat Vlaams Blok-kiezers vertrouwen in Europarlementslid Jean-Luc Dehaene.

Als deze peiling volgende zondag bevestigd wordt, zit CD&V/N-VA in een zetel. De partij krijgt het initiatiefrecht en heeft zijn coalitiepartner maar voor het uitkiezen. Zowel met VLD als met SP.A lijkt een meerderheid mogelijk te zijn. Yves Leterme kan zich warmlopen om minister-president te worden. Hij is de officiële kandidaat van zijn partij voor dat ambt.

Enige schaduwzijde van deze peiling voor CD&V/N-VA is dat de verwachtingen nu enorm hoog gespannen zijn. De partij wil volgende zondag vergeleken worden met de 26,3 van 18 mei en niet met deze 31,4 procent. ,,Mijn doel is vooruitgaan. Mijn tweede doel is een beter beleid in Vlaanderen’’, zegt Leterme.

Met zo’n uitslag is paars absoluut niet meer mogelijk. Paars-groen kan nog net. Misschien, want het hangt er vanaf waar Groen! precies een goede uitslag haalt en waar Groen! de drempel niet haalt. Een dubbeltje op zijn kant dus, al lijkt het een zinloze discussie. Officieel wil Groen! niet praten over wat er na 13 juni moet gebeuren. Toch verzetten verschillende lijsttrekkers zich verderop in deze krant tegen een nieuwe regeringsdeelname.

Jean-Luc Dehaene blijft intussen veruit de populairste politicus. Terwijl Steve Stevaert steeds verder wegzakt, neemt Freya Van den Bossche de tweede plaats over. Premier Verhofstadt, zeer zichtbaar de laatste weken, doorbreekt het SP.A-kransje aan de top. Hij stoot Johan Vande Lanotte van de vijfde plaats.