Vier VS-soldaten gedood bij aanval in Bagdad
Milities van de radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr. Foto: afp
BAGDAD - Vier VS-soldaten zijn gedood en vijf andere verwond bij een aanval vandaag op hun konvooi in de buurt van Sadr City, het sjiitische stadsgedeelte van Bagdad. Dat heeft het Amerikaanse leger gemeld. De milities van de radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr zijn intussen bereid zich vandaag nog terug te trekken uit de Iraakse stad Najaf.

Gisteravond was er overleg tussen Muqtada al-Sadr en sjiitische politieke en reiligieuze leiders, onder wie de leider van de Nationale Iraakse Raad (CNI), Ahmad Chalabi.

Volgens een woordvoerder van de milities worden alle gewapende strijders teruggetrokken en hun gevangenen vrijgelaten. De sjiitische leiders zulllen enkele van hun vertegenwoordigers aanduiden om toe te zien op het bestand in bepaalde districten, zei de woordvoerder van de sjiitische leiders, Haïdar al-Soufi. Hij vraagt de gouverneur van Najaf om lokale politiemensen de straat op te sturen om de veiligheid te garanderen.

Tegelijk vragen de sjiieten de Amerikaanse troepen en de Iraakse politie om geen arrestaties of huiszoekingen te houden in de provincie Najaf.

In de stad werd de afgelopen twee maanden zwaar gevochten met soldaten van de Amerikaanse bezettingsmacht. Op 27 mei was al eens een wapenbestand afgekondigd tussen de coalitietroepen en milities van Al-Sadr, in de provincies Najaf en Kerbala, maar dat bestand werd al snel geschonden.