Sharon zet twee ultra-rechtse ministers af
Avigdor Lieberman (links) en Benny Eilon. Foto: ap
JERUZALEM - De Israëlische premier Ariel Sharon ontslaat twee ministers van de extreem-rechtse Nationale Unie-partij. Dat bevestigde zijn woordvoerder vanmorgen. Het gaat om de minister van Transport Avigdor Lieberman, en van Toerisme Benny Eilon. De twee krijgen 48 uur om op te stappen.
Met het ontslag hoopt Sharon een meerderheid te vinden voor zijn plan dat voorziet in de terugtrekking van de Israëlische troepen uit de Gazastrook. Hij wil twee minder extremistische ministers benoemen. Vooralsnog beschikt hij niet over een meerderheid in zijn kabinet, met elf ja-stemmen tegen twaalf opposanten. De stemming vindt zondag plaats.

De Israëlische televisie meldt dat de twee ministers niet bereid zijn vandaag bij Sharon te komen. Als die de brieven niet persoonlijk kan overhandigen, dreigt de ontslagprocedure vertraging op te lopen.

In het Gaza-plan van Sharon is sprake van een gefaseerde terugtrekking, met onder meer de evacuatie van joodse kolonies in de Gazastrook en vijf andere op de Westelijke Jordaanoever.