WASHINGTON - Behalve CIA-directeur George Tenet stapt nog een topman van de Amerikaanse geheime dienst op. Ook James Pavitt, het hoofd van de geheime afdeling van de CIA die verantwoordelijk is voor het verzamelen van inlichtingen in het buitenland, maakt vandaag zijn vertrek bekend.
Pavitt, met een 31-jarige staat van dienst bij de CIA, nam het besluit om zijn baan op te zeggen enkele weken geleden voordat hij van het vertrek van Tenet wist, zei een CIA-medewerker die anoniem wilde blijven. Pavitt wordt waarschijnlijk opgevolgd door Stephen Kappes, die al 23 jaar bij de CIA is.

Tenet diende gisteren onverwacht zijn ontslag in. De CIA-chef voerde persoonlijke redenen aan voor zijn besluit: ,,Het welbevinden van mijn gezin, niets meer en niets minder". Achter de schermen wordt echter gespeculeerd dat Tenet weg moest om fouten die de CIA de afgelopen jaren heeft gemaakt in de aanloop naar de oorlog in Irak en in de periode voorafgaand aan de aanslagen van 11 september 2001. Tot er een vervanger wordt gevonden neemt Tenets plaatsvervanger John McLaughlin diens taken over.

Tenet (51) leidde de CIA gedurende zeven jaar, waarvan de eerste vier onder de Democratische president Bill Clinton. Onder de verschillende namen van opvolgers die de ronde doen is die van zijn plaatsvervanger McLaughlin. Ook Porter Goss, een voormalig CIA-agent die momenteel de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden leidt, wordt genoemd als mogelijke nieuwe chef van de CIA.