Yves Leterme formeel kandidaat-minister-president
Foto: rr
BRUSSEL - Yves Leterme heeft zich formeel kandidaat gesteld om Vlaams minister-president te worden als CD&V op 13 juni de grootste partij in Vlaanderen wordt. Dat blijkt uit een interview met de krant De Tijd.

Leterme legt de lat voor CD&V op 26 procent. ,,Als we meer halen is dat een goed resultaat. Al die hogere peilingen zijn vervelend omdat men onze uitslag daaraan zal afmeten", luidt het.

Hij vreest ook dat een goede verkiezingsuitslag niet zal volstaan om paars-groen te breken. De CD&V-voorzitter doet daarom een oproep ,,om de verkiezingsuitslag te respecteren".

Leterme verklaart ook niet te zullen inbreken in de federale regering. Als er asymmetrische coalities ontstaan die spanningen veroorzaken, moet de eerste minister dat aankunnen, vindt Leterme. Daarmee reageert hij op de waarschuwingen van Verhofstadt voor chaos na 13 juni.

Volgens de CD&V-voorzitter is het thema van deze verkiezingscampagne geloofwaardigheid. ,,Wie gelooft Verhofstadt nog?" vraagt hij zich af. ,,Er is veel bedrog geweest. Onderschat de mensen niet."