SAN DIEGO - De Amerikaanse autobouwer Ford werd gisteren in een rechtbank van San Diego veroordeeld tot het betalen van een bijkomend bedrag van 246 miljoen dollar aan een bestuurster die verlamd werd door een ongeval met een Ford terreinwagen. De vrouw had eerder al een schadeloosstelling van 122,6 miljoen dollar gekregen.
De 49-jarige moeder van twee kinderen werd zwaargewond toen ze in januari 2002 met haar Ford Explorer, model 1997, over de kop ging toen ze moest uitwijken voor een obstakel op de weg. Het dak van het voertuig verpletterde de wervelkolom van de vrouw.

De jury kwam tot de conclusie dat Ford de waarschuwingen van zijn ingenieurs niet had gevolgd. Die hadden gewezen op mankementen bij dat type voertuig waardoor de auto over de kop zou kunnen gaan.

De veroordeling is een eerste juridische nederlaag voor de autobouwer die al een tiental gelijkaardige processen voerde voor gelijkaardige ongevallen met de terreinwagens. De Ford Explorer is de meest verkochte wagen in de Verenigde Staten.