KATHMANDU - De Nepalese gewapende oproerpolitie is vandaag in actie gekomen tegen duizenden Nepalezen die naar het koninklijk paleis zijn getrokken. Eén man is om het leven gekomen.
De demonstranten eisen opheldering over het koningsdrama van vrijdag waarbij een groot deel van de koninklijke familie om het leven kwam. Ook riepen zij om de doodstraf voor de moordenaar van koning Birendra. De politie gebruikte knuppels en traangas om de demonstranten uit elkaar te halen. Die gooiden met stenen naar de politie.

Ooggetuigen maken melding van hevige rellen. Jongeren reden op brommers rond met foto's van de dode koning en koningin.

Direct na zijn kroning vanmorgen heeft de nieuwe koning Gyanendra beloofd de onderste steen boven te halen. Het is nog volstrekt onduidelijk wat zich vrijdag in het paleis heeft afgespeeld. Aanvankelijk zou kroonprins Dipendra zijn familie hebben omgebracht, daarna was sprake van een ongeluk met een automatisch wapen. Veel Nepalezen geloven beide theorieën niet, maar zijn bang dat er een complot is gesmeed om Gyandendra aan de macht te krijgen.

Nog een prins dood

De jongste broer van de overleden koning Birendra van Nepal, Dhirendra Shah, is vandaag overleden aan de verwondingen die hij vrijdag opliep bij het mysterieuze bloedbad in het koninklijk paleis. Dat is meegedeeld door het ziekenhuis.

Dhirendra Shah lag sinds de schietpartij in coma. Met zijn overlijden komt het aantal slachtoffers op tien: eerder al overleden de koning en koningin en zes van hun familieleden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig