BAGDAD - Irak heeft maandag de export van ruwe olie stilgelegd. Bagdad protesteert daarmee tegen de Verenigde Naties (VN) die het olie-voor-voedselprogramma maar met één maand willen verlengen in plaats van met het gebruikelijke halfjaar. De export-stop was al eerder aangekondigd.
De VN wil meer tijd om een Amerikaans-Brits plan te bekijken waarin de elf jaar oude sancties tegen Irak worden herzien. Het land kreeg die sancties opgelegd nadat het Koeweit was binnengevallen.

Het al langer bestaande olie-voor-voedselprogramma regelt dat Irak medicijnen en voedsel mag invoeren in ruil voor een gecontroleerde export van olie. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië willen dat programma nu maximaal een maand verlengen en Irak vindt dat te weinig.

Nieuw plan

In het nieuwe plan wordt het aantal goederen dat Irak mag importeren flink uitgebreid. De VS en Groot-Brittannië willen daarmee het effect van de sancties voor de gewone bevolking verlichten. De VN onderzoekt nu het plan.

Irak exporteert ongeveer vijf procent van de wereldexport (2,1 miljoen vaten olie per dag). Na de bekendmaking maandag zijn in Azië de olieprijzen gestegen. Irak zegt dat het alleen om de export gaat die onder het olie-voor-voedselprogramma valt. De buurlanden kunnen nog gewoon olie krijgen, aldus olieminister Amir Mohammed Rasheed.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig