KATHMANDU - De Nepalese regering heeft maandag de avondklok ingesteld in de hoofdstad Kathmandu. De beslissing komt er na hevige rellen tussen politie en demonstranten. Die betogen tegen de kersverse koning Gyanendra, de broer van de vermoorde koning. Eén man is om het leven gekomen.
Na de troonbestijging van de nieuwe koning Gyanendra, zijn duizenden Nepalezen naar het koninklijk paleis getrokken. De demonstranten eisen opheldering over het koningsdrama van vrijdag waarbij een groot deel van de koninklijke familie om het leven kwam. Ook riepen zij om de doodstraf voor de moordenaar van koning Birendra. De politie heeft knuppels en traangas gebruikt om de demonstranten uit elkaar te halen. Die gooiden met stenen naar de politie.

Ooggetuigen maken melding van hevige rellen. Jongeren reden op brommers rond met foto's van de dode koning en koningin.

Duidelijkheid

Direct na zijn kroning maandagochtend heeft de nieuwe koning Gyanendra beloofd duidelijkheid te verschaffen. Het is nog steeds niet duidelijk wat zich vrijdag in het paleis heeft afgespeeld. Eerst zou kroonprins Dipendra zijn familie hebben omgebracht, daarna was sprake van een ongeluk met een automatisch wapen. Veel Nepalezen geloven beide theorieën niet, maar denken aan een complot om Gyandendra aan de macht te krijgen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig