BRUSSEL - De top van de Franstalige partijen zit sinds maandagvoormiddag opnieuw samen op Hertoginnedal. De partijen van de meerderheid (PS, PRL-FDF-MCC en Ecolo) zoeken, samen met oppositiepartij PSC, naar een akkoord over de herfinanciering van de Franse Gemeenschap. Met zo'n akkoord is de PSC bereid om vanuit de oppositie het financieringsontwerp van de Lambermont-akkoorden goed te keuren. Dat is nodig omdat de meerderheid in de Kamer geen tweederde meerderheid heeft.
De partijen willen maandagnacht nog een akkoord bereiken over een voorstel van decreet over de financiering van het Franstalig onderwijs. Die tekst zou dinsdag besproken worden in het parlement van de Franstalige gemeenschap. Woensdag zou de PSC dan het financieringsontwerp van de Lambermont-akkoorden in de Kamer mee goedkeuren.

De gesprekken maandag gaan vooral over de financiering van de drie onderwijsnetten in Franstalig België en over de problematiek van de schoolgebouwen. De PSC wil ondermeer extra geld voor het Franstalig katholiek onderwijs.

Onderhandelingen

De onderhandelingen zijn zaterdag al begonnen. Zondag hebben de experten van de partijen de verschillende pistes onder de loep genomen. Maandag willen de politici de intra-franstalige gespreksronde afronden.

De PSC is alleen geïnteresseerd in het financieringsluik van de Lambermont-akkoorden. De partij is gekant tegen het hoofdstuk dat bijkomende bevoegdheden overhevelt naar de deelgebieden. Daarvoor moet de meerderheid de steun krijgen van Nederlandstalige kant. Daarbij wordt dan vooral naar de VU gekeken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig