BANGUI - President Ange Felix Patassé van de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft zondag gezegd dat de militairen die vorige week maandag in opstand kwamen, zijn verslagen. Toch houden de rebellen nog stand in sommige buitenwijken van de hoofdstad Bangui.
Het leger van de Centraal-Afrikaanse Republiek veroverde vrijdag de wijk Ouango van Bangui, het steunpunt van de muiters. De strijdkrachten richten zich nu op twee andere wijken in het zuiden van de hoofdstad. Ze maakten zich meester van het huis van generaal Kolingba, die het brein zou zijn geweest achter de mislukte coup.

Volgens ooggetuigen in de hoofdstad zijn de muiters in sommige wijken nog volop aanwezig. Een zakenman in het zuiden van de stad zei dat ,,de opstandelingen hier rondrijden in gestolen bestelwagens. Er liggen lijken in de straten''.

Jacht op rebellen

Ondanks dat het regeringsleger jacht maakt op rebellenleider Kolingba, is men er nog niet in geslaagd hem aan te houden. Een woordvoerder van president Patassé verklaarde dat hij al was vertrokken voordat de militairen zijn huis binnenvielen.

De regering heeft in een verklaring toegegeven dat ze bij de jacht op rebellen hulp krijgt van troepen en helikopters uit Libië. Ook de strijders van de door Uganda gesteunde opstandelingenbeweging van Jean-Pierre Bemba uit het buurland Congo lijken Patassé te hulp te zijn geschoten, alsmede militairen uit Tsjaad.

Er zijn berichten dat de coupplegers gesteund werden door huurlingen geworven onder Rwandese rebellen, waarschijnlijk hutu's, geleid door twee dissidente Rwandese ex-generaals.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig