CHATELET-SUR-RETOURNE - De 566 inwoners van Châtelet-sur-Retourne, een dorpje in de Franse Ardennen, moeten hun woning voor maandagavond verlaten om zo de berging mogelijk te maken van 170 ton obussen uit de Eerste Wereldoorlog. De operatie zal negen dagen duren.
In tegenstelling tot de chaotische evacuatie in Vimy (Pas-de-Calais), waar de 12.500 inwoners midden april hals over kop hun woning moesten verlaten, is dit keer alles goed gepland. De families kunnen terecht in hotels of in gîtes en de 56 kinderen van het dorp zullen op bosklassen vertrekken.

Obussen

In januari dit jaar vonden de ontmijningsdiensten twee Duitse obussen op een veld in het dorp. Op het veld zouden later huizen komen en men deed er preventief archeologisch onderzoek. De bouwvergunningen werden ingetrokken en bijkomend onderzoek bracht aan het licht dat er op het veld zo'n 170 ton aan obussen lag.

Er is rond het veld een veiligheidszone van kracht van 800 meter, wat het verkeer, ook het spoorverkeer, zal storen. Verschillende wegen worden gesloten en treinverkeer in de buurt wordt beperkt tot twee uur per dag. Gedurende die twee uur zullen de werken stilliggen om drie mensen de kans te geven de dieren van het dorp te voederen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig