BOSTON - De Amerikaanse acteur Anthony Quinn is zondag overleden in een ziekenhuis in de stad Boston. Daar zou hij zeventien dagen geleden zijn opgenomen met ademhalingsmoeilijkheden. De acteur is bezweken aan een longontsteking. Dat melden de autoriteiten in Rhode Island. Quinn werd 86 jaar.
De Amerikaan speelde in meer dan honderd films. Een van zijn grootste internationale successen was zijn rol als 'Zorba de Griek', in de gelijknamige film uit 1965, die hij ook produceerde.

Oscars

Al jaren daarvoor won hij twee Oscars voor zijn rol als Mexicaans revolutionair in de film 'Viva Zapata' uit 1952 en voor zijn spel als de Franse schilder Paul Gauguin in 'Lust for Life' uit 1956.

,,Voor mij is acteren een manier van leven. Ik hou van het leven, daarom leef ik. Ik hou van acteren, daarom acteer ik. Ik heb die levenskracht nodig'', zei hij ooit in een interview. Zijn grootste successen behaalde hij in de jaren vijftig en zestig met filmrollen in 'Lawrence of Arabia' uit 1962, 'Guns of Navarone' (1961) en Fellini's 'La Strada' (1954).

Quinn bleef tot op hoge leeftijd acteren. Zo was hij in 1991 te zien in Spike Lee's 'Jungle Fever'. Een van zijn laatste films was 'A Walk in the Clouds' met onder andere acteur Keanu Reeves.

De acteur is meerdere keren getrouwd geweest en laat dertien kinderen na. Hij was ook een getalenteerd schilder en beeldhouwer.

./.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig