KATMANDOE - Koning Dipendra van Nepal is dood. Dipendra, die in een coma lag na een bloedige schietpartij vrijdag in het koninklijk paleis waarbij zijn vader en moeder omkwamen, overleed maandagochtend in een militair ziekenhuis. Hij was 29 jaar oud. Het overlijden werd door een regeringsfunctionaris bekendgemaakt. Na de dood van Dipendra heeft de staatsraad in Nepal zijn oom en regent Gyanendra (53) tot nieuwe koning uitgeroepen.
Dipendra werd zaterdag officieel tot nieuwe koning van Nepal benoemd, na de dood van zijn vader en ondanks dat hij coma lag. Prins Gyanendra, broer van de doodgeschoten koning Birendra en de volgende in de lijn van opvolging, werd tot regent benoemd.

Onduidelijk

De omstandigheden rond het bloedbad zijn nog altijd onduidelijk. Eerst werd meegedeeld dat prins Dipendra zijn ouders koning Birendra en koningin Aishwarya, en zes andere leden van de koninklijke familie had doodgeschoten. Daarna zou hij zichzelf van het leven geprobeerd hebben te benemen. Volgens geruchten ging het om een uit de hand gelopen ruzie tussen zijn ouders en hem over zijn keuze van bruid.

Later heeft prins Gyanendra officieel meegedeeld dat het ging om een ongeval. Een automatisch wapen zou per ongeluk zijn afgegaan. Verscheidene leden van de koninklijke familie raakten daarbij zwaar gewond en zouden later in een ziekenhuis aan hun verwondingen zijn bezweken.

Maar aan deze uitleg wordt in Nepal weinig geloof gehecht. Niemand kan zich voorstellen hoe zoveel mensen kunnen zijn omgekomen door een ongeluk met een wapen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig