LONDEN - Halifax Group, de grootste hypotheekbank in Groot-Brittannië, en Bank of Scotland gaan fuseren. Daardoor ontstaat het op vier na grootste financiële concern in het land. Het samengaan zal 2000 banen kosten, zo hebben de bedrijven vandaag bekendgemaakt.
De twee lieten vorige week al weten in gesprek te zijn. De nieuwe combinatie gaat HBOS heten en krijgt een beurswaarde van 28 miljard pond sterling (1800 miljard frank). Hoewel wordt gesproken van een fusie op basis van gelijkwaardigheid, krijgen de aandeelhouders van Halifax 63 procent van HBOS in handen en die van Bank of Scotland slechts 37 procent. Wel komt het hoofdkantoor in de Schotse stad Edinburgh en worden de bestuursposten gelijk verdeeld.

In de Britse financiële wereld is al geruime tijd een concentratieproces gaande. Bank of Scotland zag eerder twee fusiepogingen mislukken. Vorig jaar februari verloor het een strijd van vijf maanden om de overname van National Westminster Bank van rivaal Royal Bank of Scotland. In februari van dit jaar strandden besprekingen over de overname van de hypotheekbank Abbey National.

Halifax en Bank of Scotland blijven onder hun eigen namen opereren. De fusie moet na drie jaar een financieel voordeel opleveren van ten minste 620 miljoen pond op jaarbasis, waarvan bijna de helft via kostenbesparingen. Bank of Scotland maakte vrijdag ook bekend dat haar winst voor belasting in het eind februari afgelopen boekjaar is gestegen van 911 miljoen pond tot 981 miljoen pond.