RIO DE JANEIRO/LONDEN - De advocaat van de Britse treinrover Ronald Biggs ontkent dat zijn cliënt overweegt zich over te geven aan de Britse autoriteiten. Wellington Mousinho Lins noemde het artikel in het Britse boulevardblad The Sun waarin Biggs aankondigde zichzelf aan te willen geven 'bluf'.
De krant drukte een e-mail die Biggs naar eigen zeggen naar de Britse recherche Scotland Yard had gestuurd waarin hij om een Brits paspoort vraagt. Hij biedt in het briefje aan zich op het vliegveld van Londen over te geven en zich aan de Britse rechtsgang te onderwerpen.

In het interview met The Sun verklaarde Biggs dat zijn gezondheid de afgelopen tijd achteruit is gegaan. Hij is al drie keer getroffen door een beroerte. "Ik ben een zieke man. Mijn laatste wens is om als Engelsman rond te lopen in een pub en daar een biertje te drinken. Ik hoop dat ik nog lang genoeg leef om dat te kunnen doen", aldus Biggs.

Scotland Yard bevestigt volgens de BBC dat ze een e-mail heeft ontvangen van iemand die beweert Ronnie Biggs te zijn. Een woordvoerder wil verder niet op de inhoud ingaan. Biggs zelf zegt dat hij ook een duimafdruk heeft opgestuurd om aan te tonen dat de e-mail echt van hem is.

Biggs maakte deel uit van een bende die in 1963 een recordbedrag buitmaakte bij een overval op een posttrein. De roof ging de geschiedenis in als de Great Train Robbery. De bende dwong de nachttrein die van Glasgow onderweg was naar Londen te stoppen en ging er vandoor met 2,6 miljoen pond (2,2 miljard BF vandaag). De machinist van de trein werd afgetuigd.

Sommige bendeleden zijn nooit opgepakt. Degenen die wel werden gearresteerd, kregen een celstraf van dertig jaar. Biggs slaagde erin in 1965 te ontsnappen, toen hij er vijftien maanden op had zitten. Hij vluchtte naar Australië en nam daarna de wijk naar Brazilië, waar hij nog steeds woont. Nadat hij daar was getrouwd en vader was geworden, kon hij volgens de Braziliaanse wet niet meer worden uitgeleverd. Biggs zegt dat hij van de buit niets meer heeft.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig