Fernand Koekelberg is 'slachtoffer van destabiliseringsmanoeuvre'
Foto: belga
BRUSSEL - Fernand Koekelberg, de commissaris-generaal van de federale politie, in wie minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open Vld) vrijdag zijn vertrouwen geschonden zag, heeft zich zaterdag via zijn advocaat verdedigd. Koekelberg zou fouten gemaakt hebben bij de behandeling van een klacht tegen de minister van Binnenlandse Zaken.
Zijn advocaat, meester Marc Uyttendaele, benadrukt dat de zaak gebruikt wordt om zijn cliënt, die het slachtoffer is van een 'lynchpartij', te destabiliseren.

'Fernand Koekelberg is niet officieel op de hoogte gebracht van het feit dat hem een dergelijk verwijt gemaakt wordt', zegt Uyttendaele zaterdag in een persbericht. Hij verbaast zich erover dat de zaak in de media besproken wordt.

Uyttendaele bevestigt dat Koekelberg een anonieme brief ontvangen heeft met een klacht tegen De Padt. 'De absurde aard van die brief sprong onmiddellijk in het oog', luidt het.

Volgens de advocaat heeft Koekelberg, uit bezorgdheid om zich niet schuldig te maken aan een poging tot destabilisering van een regeringslid, de minister met het document geconfronteerd. 'Aangezien De Padt sindsdien geen enkel element aanbracht dienaangaande, heeft Koekelberg het document laten behandelen door zijn diensten, die het aan de gerechtelijke autoriteiten doorgegeven hebben.'

'Het is ten zeerste betreurenswaardig dat de duidelijke en bewuste wil van de commissaris-generaal om zijn deelname aan een proces van destabilisering van een regeringslid te vermijden, nu gebruikt wordt om hem te destabiliseren en om via hem de geloofwaardigheid van de volledige federale politie te willen schaden', aldus Uyttendaele.

De advocaat benadrukt dat Koekelberg 'zwaar getroffen is door de aanvallen op zijn persoon en dat de lynchpartij zijn gezondheid ernstig in gevaar kan brengen'.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACOD, ACV-Openbare Diensten, NSPV en VSOA-politie) vraagt premier Herman Van Rompuy alvast om een gesprek maandag. "Als syndicale organisaties stellen wij ons ernstige vragen omtrent de politieke houding die sommigen innemen. Het enige wat het personeel wenst is goed werkende structuren en duidelijkheid over het hoofd van de politie", klinkt het.

De vier organisaties stellen zich 'ernstige vragen inzake de geloofwaardigheid van ons Belgisch politiek systeem'. 'Tot op heden en binnen deze context, kan de rol van de huidige commissaris-generaal door ons zeker niet in twijfel getrokken worden', aldus de bonden, die bij hoogdringendheid vragen maandagmiddag te worden ontvangen voor wat ze een 'verklarend' gesprek met de premier noemen.