Belgen niet massaal naar Rome
Foto: ap
BRUSSEL - De Belgen tonen voorlopig weinig interesse om het lichaam van paus Johannes Paulus II in Vaticaanstad te gaan groeten of er de begrafenis van de overleden kerkvorst bij te wonen. Pelgrims die wel naar Rome trekken, komen het liefst dezelfde dag nog terug naar huis.
SN Brussels Airlines merkt veel interesse voor de ochtendvluchten naar Rome, die voor deze week aardig vol zitten. De avondvluchten naar de Italiaanse hoofdstad zijn minder populair.

Momenteel vliegt SNBA met partner Alitalia zes keer per dag van Brussel naar Rome en terug. De luchtvaartmaatschappij overweegt om extra vluchten in te zetten, maar onderhandelt daarover nog met de Italiaanse luchtvaartautoriteiten.

,,Logistiek gezien kunnen we extra vluchten inzetten, maar we zijn volledig afhankelijk van de Italiaanse luchtvaartautoriteiten. Vele landen willen hun vluchten naar Rome Fiumicino opdrijven en het is sowieso al druk in het Italiaanse luchtverkeersruim", zegt SNBA-woordvoerder Geert Sciot. ,,Wij hebben vandaag onze vraag om het aantal vluchten uit te breiden aan de Italiaanse luchtvaartautoriteiten gericht en verwachten spoedig een antwoord", aldus Sciot, die ook nog meegeeft dat al grotere toestellen ingezet zijn voor de ochtendvluchten naar Rome.

Woordvoerder Yves Panneels van Virgin benadrukt dat het nog altijd hoogseizoen is en dat het effect van het overlijden van de paus moeilijk waarneembaar is. ,,Rome is sowieso een populaire bestemming in de paasvakantie. Het effect van de dood van de paus merken wij niet."

Jetair noteerde de voorbije twee dagen evenmin een duidelijk stijgende vraag voor reizen naar Rome. Volgens marketing manager Dirk Van Holsbeke zijn de Belgen die de begrafenis van de paus willen bijwonen, niet geïnteresseerd in een aansluitende citytrip of reis. ,,Als gelovigen nu naar Rome gaan, is dat als pelgrim en niet als toerist", stelt hij.

Eenzelfde geluid is te horen bij reisorganisator Thomas Cook. ,,Terwijl er bij de luchtvaartmaatschappijen wel meer vraag is naar Rome als bestemming, is dat bij ons niet het geval. Rome is als bestemming voor de paasvakantie over het algemeen wel veel populairder dan vorig jaar", zegt Gino Nauwelaers, manager citytrips bij Thomas Cook.

Bij de Belgische filialen van Eurolines -de maatschappij die Europese autobusbedrijven groepeert- zijn de boekingen voor Rome sinds het overlijden van de paus evenmin opmerkelijk toegenomen. Alleen bij Eurolines Antwerpen is de interesse licht gestegen. ,,En dan gaat het alleen nog maar om mensen die informatie aanvragen. Extra boekingen zijn er nog niet", luidt het bij het Eurolines-kantoor in Antwerpen.