Berlusconi krijgt klappen bij regionale verkiezingen (update)
Foto: rr
ROME - De centrum-rechtse meerderheid van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft een zware nederlaag geleden bij de regionale verkiezingen. Dat blijkt uit een eerste exit poll die vandaag werd afgenomen.
Van de dertien regio's waar dit weekend verkiezingen gehouden werden, heeft Berlusconi's coalitie er maar twee binnengehaald, aldus de exit polls. Enkel Lombardije en Venetië stemden nog centrum-rechts, aldus nog de poll.

Berlusconi verliest zes regio's aan de centrum-linkse oppositie van voormalig Europees commissievoorzitter Romano Prodi. Het gaat onder meer om Lazio (Latium), een erg symbolische regio, waar ook de Italiaanse hoofdstad Rome ligt.

Volgens de exit poll verliest de rechtse meerderheid eveneens in Abruzzio in het centrum van het land en Calabrië en Puglia in het zuiden.

Het resultaat is een belangrijk signaal aan de partijen van het Berlusconi-kamp, Forza Italia, Alleanza Nazionale, Lega Nord en de Christen-Democratische Unie. Het komende jaar zijn er parlementsverkiezingen in Italië. Bij de Europese verkiezingen en bij eerdere regionale verkiezingen verloor de regeringscoalitie de voorbije drie jaar steeds stemmen. De kiezers zijn erg ontevreden over de sterk gestegen levensonderhoudkosten.