Tokyo neemt metro voor vrouwen in gebruik
Foto: rtr
TOKYO - Op een van de belangrijkste metrolijnen van Tokyo is vandaag een voertuig uitsluitend voor vrouwen ingehuldigd. Het initiatief moet ervoor zorgen dat de Japanse dames tijdens de spitsuren minder worden lastiggevallen.
Het metrostel is enkel tijdens de spitsuren 'mannen-niet-toegelaten'. De metro zal elke ochtend tussen 7.30 uur en 9.30 uur rijden op de Saikyo-lijn, die rond de hoofstad loopt. Sinds juli 2002 rijdt 's avonds al een 'vrouwenvoertuig' op de lijn.

Veel vrouwen zijn bang op de Saikyo-lijn omdat de afstand tussen de stations erg groot is. De metro doet onder meer het station van Shinjuku aan, het grootste en drukbezochtste station van Japan, en stopt in het centraal station van Tokyo en in Shibuya, eveneens een groot station.

Het initiatief komt er nadat in februari uit een politierapport was gebleken dat het aantal ongewenste intimiteiten op de metro alarmerend was gestegen. Het aantal incidenten is de afgelopen acht jaar verdrievoudigd.

Het rapport moedigde de Japanse spoorwegmaatschappijen aan voertuigen in te lassen uitsluitend voor vrouwen. In andere Japanse grote steden, zoals bijvoorbeeld Osaka, rijden 's ochtends al zo'n metro's.

Volgens de politie waren er in 2004 2.201 gevallen van ongewenste intimiteiten op de metro. Een derde van de slachtoffers waren middelbare schoolmeisjes. Zo'n 1.886 passagiers tussen veertien en tachtig jaar oud werden na de feiten opgepakt.