Akajev ondertekent ontslag
president Achmad Akajev Foto: ap
MOSKOU - De president van Kirgizië, Askar Akajev, heeft vandaag zijn handtekening geplaatst onder een akkoord dat zijn aftreden formeel bezegelt. Akajev vluchtte op 25 maart het land uit, na massaal volksprotest over geknoei bij de verkiezingen.
,,Askar Akajev heeft zijn aftreden, dat van kracht wordt op 5 april, ondertekend", zo verklaarde het Kirgizische parlementslid Sadyk Djaparov vanmorgen. Morgen wordt een op video opgenomen verklaring van Akajev vertoond in het parlement in Bisjkek, verduidelijkte de afgevaardigde in Moskou, waar de formele verklaring ondertekend werd.

Akajev maakte zijn aftreden gisteren al bekend na onderhandelingen met een delegatie van Kirgizische parlementsleden. Het ondertekende document zou ook voorzien in veiligheidsgaranties voor de aftredende president.

Nu moet het aftreden nog officieel worden goedgekeurd door het parlement alvorens er een datum voor nieuwe parlementsverkiezingen kan worden vastgelegd. Als datum voor nieuwe presidentsverkiezingen in het Centraal-Aziatische land is eerder al 26 juni vastgelegd.

Volgens de Turkse minister van Buitenlanse Zaken, Abdullah Gül, is het niet uitgesloten dat Akajev Turkije uitkiest als toevluchtsoord.