SYDNEY - Mensen met een liefdesleven hebben meer kans om langer te leven dan zij zonder. Dat besluit de Australische wetenschapper Marc Cohen na een literatuurstudie van het verband tussen liefde en levensduur.
,,Liefde in uw leven zal uw kansen vergroten op een lang leven," beweert professor Cohen van de RMIT Universiteit in Melbourne. Cohens begrip van ,,liefde" is wel rekbaar. Het omvat meer dan alleen romantische liefde. Het kan worden uitgebreid naar hobby's en andere passies.

,,Dus als je een activiteit uitoefent die je graag doet, of dat nu is papieren vliegtuigjes maken, tuinieren of in de ogen van je geliefde kijken, krijg je ogenblikken waarop de tijd lijkt stil te staan. Of het lijkt vijf minuten maar in realiteit is er een uur verstreken", zei Cohen. ,,Alle bezigheden waarbij je zodanig gefocust bent dat je de tijd uit het oog verliest, zijn liefdevolle bezigheden."

Vrijgezellen met een passie voor om het even wat, hebben evenveel kans op een lang leven als koppels met een liefdevolle relatie, argumenteert hij.

Konijnen

Onderzoek in de VS wees uit dat konijnen die geknuffeld werden door laboranten 60 procent langer leven dan de konijnen die ongemoeid werden gelaten, aldus Cohen. Hij haalde ook een studie aan over mannelijke hartpatiënten uit Israël waaruit bleek dat de helft van de patiënten met een betere gezondheidsprognose ook de helft was met een goed huwelijk.

Cohen suggereerde dat een van de redenen waarom vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen, algemeen gezien, is dat zij meer liefhebben. Zij hebben geliefden om lief te hebben, kinderen om lief te hebben, ouders om lief te hebben. ,,Vrouwen zijn de voornaamste liefdevolle verzorgers op de planeet," zei Cohen. ,,Het is dus logisch dat vrouwen langer leven omdat ze meer liefde in hun leven hebben."