LONDEN - De prijs voor ruwe olie heeft vanmiddag in New York voor het eerst de grens van de 58 dollar overschreden. Ook vanmorgen werd in Londen een nieuwe recordhoogte voor een vat Brent-olie (afkomstig van de Noordzee) opgetekend. Voor het eerst in de geschiedenis kostte een vat meer dan 57 dollar (57,05 dollar).
De handelaars zijn ongerust over het brandstofaanbod in de VS, waar met de vakantie in aantocht traditioneel heel wat mensen de auto nemen.

De recordprijzen van maandag zijn in getallen uitgedrukt de hoogste ooit. Ze kunnen wel gerelativeerd worden als rekening gehouden wordt met de inflatie. De olie eind jaren '70, ten tijde van de Iraanse revolutie, was in feite nog duurder en komt overeen met een prijs van 80 dollar tegen het huidige prijsniveau.

De prijs stijgt wel onmiskenbaar. Sinds begin dit jaar werd ruwe olie al 45 procent duurder in Londen en 37 procent in New York.

Intussen maakte de Organisatie van olie-exporterende landen (Opec) bekend dat ze deze week de consultaties start over het verhogen van haar productie met een half miljoen vaten per dag. Binnen twee weken zou hierover een definitieve beslissing moeten vallen. Maar de aankondiging heeft vooralsnog weinig effect op de houding van de handelaars.