Paus wordt vrijdag begraven
Foto: rr
VATICAANSTAD - Paus Johannes Paulus II wordt vrijdag om 10 uur begraven. Dat heeft het Vaticaan vanmiddag bekendgemaakt na de eerste bijeenkomst van het College van Kardinalen. Voordien kunnen de gelovigen drie dagen lang een laatste eer bewijzen aan de paus. De kerkvorst is vanmiddag in processie naar de Sint-Pietersbasiliek gebracht.
Paus Johannes Paulus II zal vrijdag bijgezet worden in een crypte onder de Sint-Pietersbasiliek. Hij zal er rusten op de plaats die vroeger ingenomen werd door paus Johannes XXIII. In 2001 werd het stoffelijk overschot van Johannes XXIII na 38 jaar uit de crypte gehaald om het op te baren in een glazen kist in de Sint-Pietersbasiliek.

Het College van Kardinalen was vanmorgen een eerste keer sinds de dood van de paus bijeen. Nadat ze een eed van geheimhouding hadden gezworen, begonnen de beraadslagingen over het vervolg van de plechtigheden.

Alle kardinalen -ook zij die ouder zijn dan tachtig- komen daarvoor in Rome bijeen, als ze daartoe in staat zijn. Aartsbisschop Clemens bevestigde vanmiddag dat niet alle kardinalen op tijd aanwezig waren voor de eerste vergadering. Het College van Kardinalen neemt vanaf nu ook het collectieve bestuur van de Kerk waar.

Het lichaam van de paus wordt in processie overgebracht naar de Sint-Pietersbasiliek waar de gelovigen een laatste groet kunnen uitbrengen. Er worden zo'n 2 miljoen bedevaarders verwacht.

De verkiezing van een nieuwe paus begint op zijn vroegst op de zestiende dag na het overlijden. Alleen de kardinalen die nog geen tachtig zijn, zijn stemgerechtigd. De verkiezing van een nieuwe paus gebeurt in de Sixtijnse Kapel.