GENT - Het personeel van VPK Packaging in het Oost-Vlaamse Erembodegem is sinds vanmorgen om 7 uur opnieuw aan het werk. De vakbonden hadden na lange onderhandelingen vrijdag een voorakkoord bereikt over de knelpunten die vrijdagmorgen tot een spontane staking hadden geleid bij het arbeiderspersoneel.
Vanmorgen heeft de ochtendploeg het voorakkoord goedgekeurd en is opnieuw aan de slag gegaan. De vakbonden vermoeden dat ook de andere ploegen later op de dag akkoord zullen gaan.

Het voorakkoord zegt dat er op 1 mei aan de ondernemingsraad een opleidingsplan zal worden voorgelegd. Er waren immers problemen door gebrek aan opleiding van het arbeiderspersoneel. Zo moesten arbeiders met machines werken waarvoor ze nauwelijks of niet waren opgeleid, zegt Katrien Van der Helst, vakbondssecretaris van het ABVV.

Behalve technische opleidingen komen er ook gedragsopleidingen voor de meestergasten. De communicatie tussen hen en de andere werknemers op de werkvloer verloopt niet goed.

De interims die vandaag soms tot negen maanden met een tijdelijk contract werken, zouden maximaal vier maanden aan de slag mogen blijven. Na evaluatie krijgen ze voortaan een contract van onbepaalde duur of worden ze ontslagen. Volgens Van der Helst werken er in Erembodegem vandaag 250 arbeiders, waaronder veertig interims.

Binnen 3 maanden worden alle punten geëvalueerd. VPK Packaging Group, met hoofdzetel te Dendermonde, is een papier- en verpakkingsproducent.