Lichaam Terri Schiavo gecremeerd
Foto: rr
WASHINGTON - Na een autopsie is zaterdag het lichaam van de 41-jarige verlamde Terri Schiavo, die vijftien jaar met een voedingssonde in leven werd gehouden, in Florida gecremeerd. Dat gebeurde op wens van haar echtgenoot Michael Schiavo en tegen de wil van de ouders van de dode: zij hadden hun schoonzoon vergeefs gevraagd om een begrafenis.
Daarmee werd de kloof tussen beide kampen, die zeven jaar lang verbitterd streden over het lot van de vrouw met zware hersenbeschadiging, nog dieper.

Terri Schiavo stierf donderdag in een ziekenhuis in Pinellas Park, dertien dagen na de door de echtgenoot via de rechter afgedwongen stopzetting van de kunstmatige toediening van voedsel.

Van de rechtbank had Michael Schiavo ook het recht gekregen zelf te beslissen over de manier van de bijzetting. Hij heeft eerder al aangekondigd dat de as overgebracht zal worden naar een begraafplaats in Pennsylvania. De ouders van hun kant, wilden een graf in Florida.

De resultaten van de autopsie kunnen nog enkele weken op zich laten wachten. De lijkschouwing kwam er op vraag van de echtgenoot, en met toestemming van de ouders, om na te gaan of de vrouw zich wel degelijk in een vegetatieve coma bevond, zoals vastgesteld door medische experts voor het gerecht. De ouders van Terri Schiavo hielden immers vol dat ze zich in een ,,staat van minimaal bewustzijn" bevond.