TOKYO - De sopraan- en altpartij van een cantate van Johann Sebastian Bach die tachtig jaar geleden waren zoekgeraakt, zijn onlangs teruggevonden in de nalatenschap van de Japanse pianiste Chieko Hara. Dat heeft Tadashi Isoyama, professor aan de Kunitachi muziekuniversiteit in Tokyo, zondag gezegd.
Aangenomen wordt dat de partijen van de Huwelijkscantate BWV 216 door leerlingen zijn gekopieerd toen Bach het werk in 1728 componeerde. De cantate werd geschreven voor het huwelijk van de dochter van een douanebeambte en is waarschijnlijk slechts eenmaal uitgevoerd. Isoyama hoopt dat het mogelijk is aan de hand van de twee partijen de hele cantate te reconstrueren, zodat deze nog eens ten gehore kan worden gebracht. Er bestaan wel latere kopieën van de sopraan- en altpartij, maar die wijken op meerdere plaatsen af van de originelen, zei hij.
In 1926 waren de partijen nog in het bezit van de familie van Felix Mendelssohn, maar daarna raakten zij zoek. Hara trad vooral op in Europa en was getrouwd met de Spaanse cellist Gaspar Cassado. Aangenomen wordt dat hij het manuscript van de familie Mendelssohn heeft gekregen