De Gucht wil toenadering katholiek en islamonderwijs
Foto: belga
BRUSSEL - Het is belangrijk dat het katholieke onderwijs een opening maakt naar het islamonderwijs. De kinderen krijgen vandaag al onderricht in de moskeeën. Het is dan ook beter dat ze op school een Europese vorm van de islamonderricht krijgen. Dat verklaarde oud-VLD-voorzitter en Kamerlid Karel De Gucht zondag in De Zevende Dag (VRT).
Hij stelde dat het islamonderwijs een maatschappelijk probleem is in tegenstelling tot zedenleer. De Gucht verwees daarmee naar zijn eerdere stelling dat er ook zedenleer een plaats moet krijgen in het katholiek onderwijs. De Gucht merkte ook op dat de imams binnenkort door de overheid betaald zullen worden.

Mieke Van Hecke, de toekomstige directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs, vond dat er een groot verschil is tussen islamonderwijs en zedenleer. Iemand die zedenleer wil volgen, kiest voor een maatschappijbeeld zonder geloof, terwijl iemand die voor islamonderricht kiest, net zoals de katholieken vertrekt van een maatschappijbeeld met religie.

Van Hecke voegde er aan toe dat er nog moest geëvalueerd worden of de theorie ook in de praktijk kan worden uitgevoerd. Het is alvast niet de bedoeling om het islamonderricht in alle katholieke scholen aan te bieden, maar wel in die regio of wijk waar er een grote vraag is.