PUNCHESTOWN - De strikte rokersban in Ierland geldt ook voor ministers. Voor de vergadering van de Europese ministers van Financiën stond de Nederlandse minister Gerrit Zalm buiten in de kou een laatste sigaretje te roken. De kettingrokende Luxemburger Jean-Claude Juncker betuigde zijn instemming met het verbod, maar stelt dat zwaardere wapens nodig zijn om hem te doen stoppen.
Sinds begin deze week mag in geen enkel openbaar gebouw in Ierland nog gerookt worden. Op de traditionele vrijdagse uitgangsavond stonden voor de deur van iedere bar en restaurant groepjes bibberende discoqueens en -kings met hun sigaret.

Ierland is tot juli voorzitter van de Europese Unie en ontvangt dit weekend in die hoedanigheid de Europese ministers van Financiën. Zij moeten onderhandelen over een nieuwe baas voor het IMF (Internationaal Muntfonds), over de begroting voor de EU de komende jaren, over de financiële markten in Europa, ...

Al deze gewichtige onderwerpen kunnen de belangstelling van de internationale pers echter niet weghalen van de rokersban. Gerrit Zalm was het meest vriendelijk voor de fotografen. Hij stond net voor de ingang van de vergaderzaal en voor het oog van alle camera's, rustig nog een sigaretje te roken. Al gauw werd hij vervoegd door enkele delegatieleden die blij waren dat hij het voorbeeld gaf.

Terloops: op deze informele vergadering van ministers van Financiën worden geen definitieve beslissingen verwacht. De aanduiding van een nieuwe directeur-generaal voor het IMF zal wellicht voor later zijn. Belangrijk is wel de eerste onderhandeling over de EU-begroting, gekend als de financiële perspectieven 2007-2013.