PIEDELUCO 04/04 (BELGA) = Zes Belgische toproeiers hebben zaterdag deelgenomen aan de Memorial Paola d'Aloja, de eerste internationale afspraak van dit olympisch seizoen. Bondscoach Dirk Crois stuurde alle kandidaten die nog hopen op een deelname aan de Olympische Spelen 2004 het water op.
In dubbeltwee lichtgewicht zorgden Wouter Vanderfraenen en Justin Gevaert voor een geslaagde seizoensopener: zij sloten hun finale af op de derde plaats en dit op amper één lengte van de Italianen Luini en Pettinari, de regerende wereldkampioenen. Vanderfraenen en Gevaer grepen vorig jaar tijdens het WK net naast een Olympisch ticket. Met die knappe prestatie bewijzen de Bruggelingen dat ze over twee maand in Luzern een reële kans maken om zich alsnog te plaatsen voor Athene.

Dirk Crois hoopt daar ook een beresterke dubbelvier in lijn te brengen. De bondscoach liet de dubbeltwee vallen en kiest nu resoluut voor een dubbelvier. In Piedeluco bleek het een juiste ingeving: Raes, Duchesne, Roels en Smulders werden knap vierde.

"De vier gaven in de slotmeters wel een eervolle derde plaats uit handen, maar hier vierde finishen op amper vier seconden van de vice-wereldkampioenen uit Tsjechië en net naast de Italiaanse favorieten, vorig jaar zesde op het WK, opent voor onze jongens hoopgevende perspectieven", juichte een tevreden bondscoach.

In skiff lichtgewicht, geen olympisch nummer, finishte de pas 22-jarige Gentenaar Kristof De Keyser verrassend als vierde op vier tienden van een seconde van de regerende wereldkampioen, de Italiaan Stefano Basalini. Ook dat resultaat werd in het Belgisch kamp op enthousiast applaus onthaald.