BRATISLAVA - De Slovaakse regering van Mikulas Dzurinad heeft zaterdag bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen een zware nederlaag geleden. De omstreden voormalige premier Vladimir Meciar won de eerste ronde verrassend voor zijn vroegere bondgenoot Ivan Gasparovic.
Regeringskandidaat en huidig minister van Buitenlandse Zaken Eduard Kukan kwam niet verder dan een derde plaats en kan daardoor niet meer deelnemen aan de beslissende stemronde op 17 april. In de opiniepeilingen voor de eerste stemronde voerde Kukan nog de lijst met elf kandidaten aan.

De opkomst voor de eerste stemronde lag met 47,9 procent uiterst laag. Meciar behaalde 32,74 procent van de stemmen en haalde het daarmee duidelijk voor de nationalistische kandidaat Gasparovic, die 22,28 procent van de stemmen behaalde. De huidige president Rudolf Schuster belandde op een vierde plaats.

Meciar was de eerste premier na de Slovaakse onafhankelijkheid in 1993 en staat bekend om zijn negatieve houding tegenover de Europese Unie en de NAVO.